Εντυπωσίασε ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» με την παρουσίαση των «Ραγκουτσαριών» στο Πέρνικ της Βουλγαρίας σύμφωνα με τα σχόλια της διευθύντριας του Φεστιβάλ Σούρβα Anelia Slavova, από την οποία έλαβε και την πρόσκληση να συμμετάσχει ξανά στη Σούρβα του 2020.
Τα μέλη της «Μυήσεως» παρουσίασαν στους χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ, Βούλγαρους αλλά και ξένους, το κορυφαίο έθιμο της Καστοριάς, τα «Ραγκουτσάρια», μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις του στο χρόνο, από τις αρχέγονες διονυσιακές του καταβολές μέχρι τη σύγχρονη αστική μετεξέλιξή του. Από νωρίς το πρωί της 26ης Ιανουαρίου οι ραγκουτσάρηδες παρέλασαν στον κεντρικό πεζόδρομο του Πέρνικ καταλήγοντας σε μια σκηνή μπροστά από το Παλάτι του Πολιτισμού της πόλης, όπου παρουσίασαν ένα καρναβαλικό δρώμενο. Έναν γάμο – παρωδία συνοδεία αρκούδας και αρκουδιάρη με τους καλεσμένους τραγουδώντας να χορεύουν τους παραδοσιακούς μας χορούς, Νυφιάτικος, Τρία Καροφύλλια, και Τσικιρλάγκα. Παράλληλα, στη βουλγαρική γλώσσα δόθηκε μια σύντομη περιγραφή στους θεατές γύρω από την Καστοριά και τα «Ραγκουτσάρια» της.
8.000 καρναβαλιστές, 5.000 Βούλγαροι και 3.000 από όλο τον κόσμο παρουσίασαν τις παραδόσεις τους μέσα από αυτήν την παρέλαση που διήρκησε δύο ολόκληρες μέρες, μέχρι το βράδυ της 27ης Ιανουαρίου.
Στο περιθώριο των εκδηλώσεων η Δήμαρχος του Πέρνικ Vyara Tserovska υποδέχτηκε στο Παλάτι του Πολιτισμού τους εκπροσώπους των φιλοξενούμενων ομάδων. Ο πρόεδρος της «Μυήσεως» Παναγιώτης Κώττας αφού την ευχαρίστησε για τη φιλοξενία δωρίζοντάς της ένα αναμνηστικό των «Ραγκουτσαριών» και ένα βιβλίο σχετικά με την πόλη της Καστοριάς, ως Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Τουρισμού της μετέφερε τα χαιρετίσματα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και του Δημάρχου Καστοριάς κυρίων Θ. Καρυπίδη και Α. Αγγελή αντίστοιχα.
Μια καταπληκτική εμπειρία για τα μέλη της «Μυήσεως» ήταν και η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, ένα δίωρο υπερθέαμα που συνδύαζε και παρουσίαζε όλα τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα της πόλης του Πέρνικ. Από παραδοσιακούς χορούς μέχρι κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο χορό, από μοντέρνες ενδυμασίες μέχρι αναβιώσεις των παραδοσιακών βουλγαρικών μασκοφόρων «Κούκερι» και «Σουρβακάρι», από παραδοσιακές ορχηστρικές μουσικές μέχρι ηλεκτρονικά ηχητικά εφέ συνδυασμένα με οπτικά και πυροτεχνικά θεάματα. Όλα αυτά αρμονικά συνδυασμένα με υποδειγματικό τρόπο, με τα νέα μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης να βασίζονται στις παραδοσιακές τέχνες και να διαμορφώνουν μια καλλιτεχνική ομοιομορφία, μέσα από την οποία παρουσιάστηκε στους επισκέπτες σχεδόν όλη η ιστορία του βουλγαρικού πολιτισμού.
«Η Σούρβα άνοιξε!» αναφώνησε η Δήμαρχος στο τέλος της τελετής ανάβοντας με μια δάδα φωτιά σε έναν τρίποδα που θύμιζε κατά πολύ τον φανό της Κοζάνης. Αυτή η φλόγα παρέμεινε αναμμένη μέχρι τη λήξη του καρναβαλικού τριημέρου. Αμέσως μετά οι διοργανωτές άναψαν και τη μεγάλη φωτιά γύρω από την οποία στήθηκε το πρώτο νυχτερινό γλέντι, όμοια με τις καστοριανές μπουμπούνες της αποκριάς ή τις χριστουγεννιάτικες «κόλλιεντες» κάποιων χωριών του νομού μας αλλά και της Μακεδονίας.
Η τελευταία μέρα του ταξιδιού αφιερώθηκε σε μια σύντομη ξενάγηση και βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Σόφιας.
Η παλαιότητα του εθίμου, η κατάδειξη της σπουδαιότητας της διατήρησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η ενδυνάμωση της συλλογικής δημιουργικότητας, η προώθηση της συνεργασίας και του διαλόγου ανάμεσα στις γενιές, όπως και ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτισμικές κοινότητες, είναι μερικοί από τους λόγους που το Φεστιβάλ Σούρβα του Πέρνικ εντάχθηκε το 2015 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Επίσης, το Πέρνικ έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καρναβαλικών Πόλεων, έναν οργανισμό που βοηθά στην πολιτιστική διαχείριση των λαϊκών εθίμων και καρναβαλιών, στη διατήρησή τους και στην επικοινωνία τους διεθνώς, ώστε αυτά να απευθύνονται σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι πολιτιστικού τουρισμού.