Τμήμα Παραδοσιακών Xορών και Δρώμενων

Οι Ομάδες Χορού ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από την αρχή της ίδρυσης της «Μυήσεως» και έχουν σκοπό τους τη διατήρηση και διάδοση της χορευτικής παράδοσης μέσα από την εκμάθηση χορών του τόπου μας αλλά και όλης της Ελλάδας σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων.

Παράλληλα λειτουργεί η Ομάδα Επιδείξεων που εκπροσωπεί τον Όμιλό μας σε διοργανώσεις χορευτικών εκδηλώσεων, συνεργάζεται με το Τμήμα Θεάτρου για το ανέβασμα παραδοσιακών δρώμενων και συμμετέχει σε πολιτιστικές ανταλλαγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου προβάλλει τον τοπικό μας πολιτισμό παρουσιάζοντας χορούς, τραγούδια, ήθη και έθιμα της ιδιαίτερης παράδοσης της πόλης της Καστοριάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Το βεστιάριό της αποτελείται από φορεσιές της πόλης (γυναικεία αρχοντική στόφα και αντρικό καστοριανό αντερί), αλλά και άλλες φορεσιές της Μακεδονίας που μαζί με τις παιδικές αριθμούν τις 80.

Τα μέλη των χορευτικών μας ομάδων δεν μένουν μόνο στην εκμάθηση των παραδοσιακών χορών, είναι ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας, διατηρούν την τοπική παράδοση συμμετέχοντας στην έρευνα, τη διοργάνωση, τη διατήρηση ή την αναβίωση παλιών εθίμων όπως τα Καστοριανά γλέντια (βεγγέρες), τα κάλαντα των Χριστουγέννων, τα μπουλούκια των Ραγκουτσαρίων, η παρέλαση του Καστοριανού Καρναβαλιού (Παταρίτσα) στις 8 Ιανουαρίου, η συνοδεία του Επιταφίου την Μ. Παρασκευή, η παρέλαση για την απελευθέρωση της Καστοριάς στις 11 Νοεμβρίου. Γενικότερα, τα μέλη των χορευτικών ομάδων συμμετέχουν σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα στην Καστοριά και στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό την ανάδειξη και ενδυνάμωση της τοπικής παραδοσιακής μας ταυτότητας.

Οι ομάδες χορού δουλεύουν σε εβδομαδιαία βάση στην κεντρική αίθουσα του Ομίλου μας στην οδό Αγ. Μηνά 9. Στις ομάδες ενηλίκων διδάσκει ο Γιάννης Πάτρας και στις παιδικές ομάδες η Πόπη Κράτσιου, καθηγητές Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα τον παραδοσιακό χορό.Αρχείο Παραστάσεων

 

Τριανταφυλλάκι μ’ κόκκινο 2017

54ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας 2016

54ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας-Παρέλαση 2016

Δρώμενο Ραγκουτσαρίων

Ανθηνά Καστοριάς

Ρουσούλενα (Πηνελόπη Καρανά - Καστοριανός)

Κίνησαν τα Καράβια (Τσάμικος Καστοριάς)

Καραμπίνας (Συρτός Καστοριάς

Παντεσπάντι (Βαλς Καστοριάς)

Νέτα του Φασιούλα (Συρτός Καστοριάς)

Μελίκη

Μουσικοχορευτικό δρώμενο "Ξενιτεμός" 2013

Μουσικοχορευτικό δρώμενο "Ξενιτεμός" 2013

1912-2012 100 Χρόνια Ελεύθερη Μακεδονία ΧΟΘ μέρος Α

1912-2012 100 Χρόνια Ελεύθερη Μακεδονία ΧΟΘ μέρος Β

1912- 2012 100 Χρόνια Ελεύθερη Μακεδονία

Τραμπανιστός Αν. Ρωμυλία Μύησις 2010

Τ'Αρμένου γιος (Ταπεινός - Πασχαλιάτικος) 2010

Κουλουριαστός Θράκη 2010

Δεντρίτσι Θράκη 2010

Γιάρισκα Αν. Ρωμυλία 2010

Ανθηνά Καστοριά

Νέτα του Φασούλα στο Παραλίμνι

Ρουσούλενα στο Παραλίμνι

Κέρνα μας - Κέρνα μας (Στο Παραλίμνι)

Καρναβάλι με Παραλίμνι Κύπρου

Μπαϊντούσκινο

Ρουσούλενα (Καστοριά)

Παντεσπάντι

Νέτα του Φασούλα (Καστοριά)

Τικφέσκινο Μακεδονία

Σύρε - Σύρε (Γυναικείος)

Γάιτα διπλή (Πέντε παλικάρια) 2011

Βασίλω Αρχόντισσα 2011

Κλέφτες Ηπείρου 2011

Μπεράτι Ηπείρου 2011

TOP