Υπάρχουν εικασίες ότι ο Αθανάσιος Χριστόπουλος μπορεί να πέρασε από την Καστοριά το 1819, όταν ταξίδευε για τη Ζάκυνθο σε αποστολή της Φιλικής Εταιρείας για να ξεσηκώσει τους Έλληνες σε επανάσταση. Ίσως να πέρασε από την παιδική του γειτονιά το 1836, όταν ταξίδευε για την Αθήνα με σκοπό να εγκατασταθεί εκεί. Τίποτα δεν είναι βέβαιο. Όμως την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 ο ποιητής θα μας επισκεφτεί σαν καλεσμένος του Ομίλου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις». Στην παιδική του γειτονιά, κοντά στο σπίτι που γεννήθηκε, στο τέρμα του δρόμου που φέρει το όνομά του. Εκεί θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ποιητής εις την Πόλιν, Αθανάσιος Χριστόπουλος».
Θα μας παρουσιαστεί όπως μάλλον συνήθιζε να εμφανίζεται στα σαλόνια της Πόλης, με τραγούδια και χορούς. Εκεί που ως σύμβουλος του Αλέξανδρου Μουρούζη γράφει και μελοποιεί. Στα σαλόνια της Πόλης συνάντησε μεταξύ άλλων και τον Νικηφόρο Καντουνιάρη, τον Χιώτη Αρχιδιάκονο του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο οποίος μελοποίησε ποιήματά του χρησιμοποιώντας την Παλαιά Μέθοδο σημειογραφίας της βυζαντινής μουσικής. Αυτή η μουσική σήμερα δημοσιεύεται για πρώτη φορά στον ιστότοπο myhsis.gr μεταγραμμένη στο σύγχρονο πεντάγραμμο. Άλλωστε, ο Χριστόπουλος συνήθιζε να γράφει τα ποιήματά του κρατώντας στα χέρια του έναν ταμπουρά. Την Κυριακή για πρώτη φορά, έξω από το σπίτι του, στην πόλη του, θα ακούσουμε μελοποιημένα ποιήματά του από την Πόλη.
Θα συζητήσουμε γύρω από τη ζωή του, τις ιστορικές συνθήκες, το ήθος του, την πολιτική του δράση, τη μουσική και λογοτεχνική αξία του έργου του, ενώ θα ταξιδέψουμε νοερά και εμείς στην Πόλη και στη Μικρά Ασία μέσα από ζωντανή μουσική και χορούς για να θυμηθούμε πως διασώζουμε ακόμα εκείνον τον άλλον ελληνισμό που αναπτύχθηκε, μεγαλούργησε και ξεριζώθηκε πριν από εκατό χρόνια.
Θα μιλήσουν οι συγγραφείς του βιβλίου:
Γιάγκος Ανδρεάδης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Θωμάς Αποστολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καλλιτεχνικός Διευθυντής «Εν Χορδαίς»
Κώστας Μητράκας, Δρ. Πολιτισμικός Ανθρωπολόγος
Ρωμύλος Μαντζούρας, Ιστορικός
Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών και Δρώμενων της «Μυήσεως» θα παρουσιάσει χορούς από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους:
Ιωάννης Ζορπίδης: Ούτι
Κώστας Πλούσιος: Κρουστά
Γεωργία Παλαπαΐδου: Τραγούδι
Ηλίας Τσακλίδης: Τραγούδι
Επίσης, θα τραγουδήσει και η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Καστοριάς «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης»