Το διπλό CD της ΜΥΗΣΙΣ – Ένας τριπλός θησαυρός (φωτογραφίες-βίντεο)

by / Σάββατο, 08 Μάρτιος 2014 / Published in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

 

 

Είχαμε ακούσει διάφορα για το CD που ετοίμαζε εδώ και πολλά χρόνια ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» και επιτέλους εδώ και λίγες ημέρες έφτασε στα χέρια μας.

Η έκπληξη είναι τεράστια, καθώς δεν πρόκειται για έναν απλό δίσκο με τραγούδια, αλλά στην ουσία είναι ένα 80σέλιδο λεύκωμα, το οποίο εμπεριέχει και τους δύο μουσικούς δίσκους.

Παρουσιάζεται η αστική μουσική παράδοση  της Καστοριάς ,ενώ τα τραγούδια ,τα περισσότερα από τα οποία είναι  άγνωστα,  δισκογραφούνται για πρώτη φορά.

Θησαυρός 1ος: Οι αυθεντικές ηχογραφήσεις 14 τραγουδιών από τους  τραγουδιστές της πόλης μας Χρήστο Πετκανά, Μαρίκα Χρυσοχοΐδου, Μανιό Μπαλλή, και Παναγιώτη Σιαραφέρα .

Τραγούδια όλα άγνωστα σε μας, πλην της χιλιοτραγουδισμένης Ρουσούλενας.

Θησαυρός 2ος:Η σύγχρονη μουσική “αναστήλωση” των ίδιων τραγουδιών από γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Μανώλης Μητσιάς, ο Νίκος Ζιώγαλας, η Αρετή Κετιμέ, ο Σταύρος Σιόλας, ο Δρόσος Κουτσοκώστας, η χορωδία του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, αλλά και οι «δικοί» μας Αλέξης Γούδας, Ηλίας Τσακλίδης και η Δήμητρα Καρλή. Υπάρχουν και δύο επιπλέον ορχηστρικά.

Θησαυρός 3ος:  Η αναλυτική-εξονυχιστική παρουσίαση των τραγουδιών, με ιστορική αναζήτηση, μουσικολογική και εθνογραφική τεκμηρίωση, παράθεση πηγών, καταγραφή των διαφόρων παραλλαγών που τυχόν υπάρχουν και με το απαραίτητο λεξιλόγιο για την κατανόηση των καστοριανών λέξεων που πλέον έχουν χαθεί από την καθημερινή χρήση.

Το ευχάριστο είναι, όπως σημειώνουν οι συντελεστές, ότι πρόκειται για το πρώτο μέρος της καταγραφής, οπότε θα υπάρξει συνέχεια.

Συγχαρητήρια σε όλους όσους ενεπλάκησαν και έφεραν εις πέρας την υπερπαραγωγή- κόσμημα για τη μουσική παράδοση της Καστοριάς.

 

ΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΑ

ΕΚΔΟΣΗ @ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ¨ΜΥΗΣΙΣ¨ copyright 2012

 

 

 

 

TOP