θεατρική ομάδα

Ιστορικό της Θεατρικής Ομάδας «Μύησις»

 

Η Θεατρική Ομάδα «Μύησις» ξεκίνησε την δράση της το 2005. Ο αρχικός πυρήνας αποτελούνταν από 10 άτομα με πολυετή εμπειρία στον ερασιτεχνικό θεατρικό χώρο αφού προέρχονταν από τις πάλαι ποτέ ακμάζουσες θεατρικές ομάδες της Καστοριάς «Π. Σ. Αθανάσιος Χριστόπουλος», «Θεατρική Παρέα» και «Δημοτικό Θέατρο Καστοριάς», οι οποίες δεν υπάρχουν πια.

Η ιδεολογική κατεύθυνση της ομάδας είναι ένα θέατρο λαϊκό, ένα θέατρο για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αυτοσκοπούς και ξιπασιές του τύπου ντε και καλά «καλλιτεχνικής» αναγνώρισης. Ο βασικός στόχος είναι να «ψηλαφίσουν» την υπέροχη αυτή τέχνη-σχέση όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι ώστε μέσα από την όλη διαδικασία να δημιουργηθούν καλοί «θεατές» πρωταρχικά, των οποίων στην συνέχεια η αίτηση και η απαίτηση θα συμβάλει σε έναν πιο τίμιο αναπροσδιορισμό του θεάτρου.

 

Συνοπτικά η δράση της Ομάδας έχει  ως εξής:

Η πρώτη δράση της «Μυήσεως», ήταν η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Δημήτρη Λιοσάτου «Δοκίμια Θανάτου», στο κοινό της Καστοριάς τον Μάρτιο του 2005.

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ακολούθησε το ανέβασμα της σπονδυλωτής παράστασης από τρία  μονόπρακτα του Τ. Ουίλλιαμς, («Κάτι Ανομολόγητο», «Η Αδέσμευτη» σε μετάφραση Νίκου Σακαλίδη, και «Χαιρετίσματα από την Βέρθα» σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου) υπό τον γενικό τίτλο «Χρόνος και Φθορά» σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη.

Τον Απρίλιο του 2006 παρουσιάστηκε, σε παγκόσμια πρώτη το έργο «Βαλσαμόν» της Ματίνας Μόσχοβη, μια θεατροπαραμυθία για μικρούς και μεγάλους, σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη.

Το 2007 ανεβαίνει η κωμωδία «Η Σιωπηλή Συνομωσία της Σαρδέλλας», μία διασκευή πάνω στο έργο «Το Σώσε» του Μ. Φρέιν, και  διασκευή-σκηνοθεσία της Σοφίας Καρακάντζα.

Την ίδια χρονιά σε συνεργασία και παραγωγή του Συλλόγου Αυτιστικού Φάσματος Καστοριάς ανεβαίνει το έργο «Ανακαλύπτοντας τον Κρίστοφερ» βασισμένο στο λογοτεχνικό  έργο του Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα», σε σκηνοθεσία του Θωμά Βελισσάρη, και το οποίο απέσπασε  το 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης στο 3ο Pocket Theater Festival που οργανώνει ο πολιτιστικός οργανισμός «Μικρό Πολυτεχνείο» στην Αθήνα.

Το 2008 παρουσιάζει την κωμωδία του Αριστοφάνη «Όρνιθες» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Αγάπιου Αγαπίου. Η ομάδα ήδη αριθμεί 21 σταθερά άτομα ηθοποιούς και τεχνικούς.

Την άνοιξη του 2009 ανέβηκε το πρωτόλειο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Τα Μάγια της Πεταλούδας» σε διασκευή-προσαρμογή και σκηνοθεσία Νίκου Μπαλιάκα.

Την ίδια χρονιά μέλη της ομάδας συνόδευαν με απαγγελίες σε οπτικοακουστικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, οργανωμένο από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Νίκο Παπαγεωργίου.

To 2010 παρουσιάστηκε σε επιμέλεια και σκηνοθεσία Νίκου Μπαλιάκα η σύνθεση με τον γενικό τίτλο «Ισορροπίες», η οποία αποτελούσε ένα ψηφιδωτό έξι ιστοριών του σύγχρονου θεατρικού συγγραφέα και λογοτέχνη, Κώστα Μουρσελά. Και πιο συγκεκριμένα  τέσσερις ολοκληρωμένες ιστορίες /αποσπάσματα (Πλύση Εγκεφάλου, Κόκα Κόλα, Ερωτικό και Ουδέτεροι) από το έργο «Ω τι Κόσμος Μπαμπά!», και δύο μονόπρακτα, «Ο Μπιντές», και «Ισορροπίες».

Το ίδιο έτος η θεατρική μας ομάδα συμμετείχε στο 26ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στην Καρδίτσα με «Τα Μάγια της Πεταλούδας» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα εκτός διαγωνιστικού τμήματος κοσμώντας με την παράστασή της την τελετή λήξης και βραβεύσεων, επισύροντας το από σκηνής εξαιρετικό σχόλιο  του προέδρου της κριτικής επιτροπής ηθοποιού Γ. Μόρτζου ότι «μετά από μια θεατρική εβδομάδα, σήμερα παρακολουθήσαμε Θέατρο» διαμαρτυρόμενος παράλληλα στην επιτροπή επιλογής έργων του φεστιβάλ για το γεγονός ότι δεν περιέλαβε «Τα Μάγια της Πεταλούδας» στο διαγωνιστικό τμήμα.

Το 2011 ανέβηκε το θρυλικό πλέον έργο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Ο Σιμιγδαλένιος» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Τσολάκη ο οποίος εργαστηριακά προετοίμασε μια πλειάδα νέων ερασιτεχνών ηθοποιών της ομάδας.

Το 2012 ένα κομμάτι του θιάσου αμιγώς φοιτητικό ανέβασε το έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου Desperados σε σκηνοθετική  πρόταση Παναγιώτη Πλυτά. Παράλληλα ο υπόλοιπος θίασος εργάστηκε εργαστηριακά πάνω στο έργο του Ματέι Βίζνιεκ «Εθνικότητά μου το Χρώμα του Ανέμου» υπό την καθοδήγηση του Νίκου Μπαλιάκα.

Τον Μάϊο του 2013 παρουσιάστηκε σε επιμέλεια, διασκευή για μπαρ και σκηνοθεσία Νίκου Μπαλιάκα, με τον γενικό τίτλο «Τα Κουραφέξαλα της Άδολης Αγάπης», ένα ψηφιδωτό μονόπρακτων του Γιώργου Σκούρτη («Ψύχωση», «Γυναικοκουβέντες», «Αντροκουβέντες» και «Μπαούλο»).

 Λίγο νωρίτερα (Απρίλιο), η «Μύησις» συμμετείχε με μέλη της στο διασκευασμένο και σκηνοθετημένο από την Ευδοξία Μιχαήλ έργο του Μ. Έντε «Η Μόμο», σε μια εξαιρετική όσο και συγκινητική σύμπραξη με τα παιδιά του Σχολείου για την Επαγγελματική Αποκατάσταση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Επίσης την άνοιξη και το καλοκαίρι η θεατρική ομάδα μαζί με τα χορευτικά τμήματα του Ομίλου μας παρουσιάσανε ένα μεγάλο χοροθεατρικό δρώμενο με τίτλο «Κίνησαν τα Καράβια τα Καστοριανά» και θέμα την μετανάστευση των Καστοριανών στο εξωτερικό σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Μπαλιάκα και Ματίνας Κωνσταντινίδου, κείμενα Μαρούλας Βέργου και μουσική την αστική μουσική παράδοση της Καστοριάς.

Σήμερα και εν έτει 2014 η ομάδα εργάζεται πάνω στο έργο των Σίλλα-Ντερπούλη «Ρωμαίος και Ιουλιέτα… η επόμενη μέρα» σε σκηνοθετική πρόταση Νίκου Μπαλιάκα.

 

Πληροφορίες και λεπτομέρειες για την Θεατρική μας Ομάδα στους υπεύθυνους Δημήτρη Μητσόπουλο (κιν. 6972238944) και Νίκο Μπαλιάκα (κιν. 6973884936).

miisi12

im7

im3

5

2

miisi9

 

TOP